Dennis van Nistelrooij

Spachtelputz

Dennis van Nistelrooij

Spachtelputz

Wat is spachtelputz nu eigenlijk?

Als u de keuze maakt om sierpleister te laten aanbrengen, dan wilt u ook wat weten over het materiaal natuurlijk? De meest gekozen sierpleister is spachtelputz. Deze bevat bestandsdelen als kunsthars met een graniet korrel.

Bij het aanbrengen van deze afwerking is het de bedoeling dat er een korrelige structuur achter blijft op uw muren. U kunt uiteraard zelf bepalen of u kiest voor een fijne of grove structuur. De meest voorkomende dikte van de korrel is 1,2 mm. Maar de keuze gaat vanaf 1 mm tot aan 2,5 mm. De hoeveelheid millimeter bepaald de grofheid van de korrel. Hieronder geven wij de voordelen van spachtelputz:

  1. Schrob vast
  2. In kleur aan te brengen
  3. Voor binnen en buiten
  4. Stootvast

Ondergrond

Als u kiest voor een eindafwerking zoals spachtelputz, moet u er rekening mee houden dat dit alleen maar op een vlakke ondergrond kan worden toegepast, zo genoemd behang of sausklaar. Mochten de oudere muren of plafonds beschadigt zijn in uw oude of nieuwbouwwoning of niet vlak zijn, dan zullen we deze eerst moeten herstellen of opnieuw vlak moeten zetten met een laag gips.

Een zeer belangrijk aspect is de hechting tussen het stucwerk en de spachtelputz. Hiervoor zal een voorstrijk middel met kwarts worden gebruikt, om een optimale hechting te kunnen creëren. We zullen u een overzicht geven van de meest gebruikte ondergronden:

  • Gipsplaten
  • Beton
  • Glad stucwerk
  • Structuurverf